Iedere vrouw doet dit op een eigen manier. Ze neemt waar met het zintuig van haar voorkeur en verinnerlijkt de informatie op haar wijze.
Voor mij zijn ogen hét zintuig waarmee ik de wereld waarneem. Ik ben een echte kijker, een ziener. Er is weinig dat me ontgaat. Ik scan en kijk diep. Ik zie details die anderen niet zien. En lichtpuntjes, hoe duister het ook is. Een kwaliteit die me helpt om voorbij de buitenkant te kijken en te zien waar het werkelijk over gaat, en die me verrijkt. Maar ook een kwaliteit waar ik als kind over struikelde. Ik zag dingen die anderen niet zagen waardoor klasgenootjes met voor gek uitmaakten en juffen en meesters, als ook mijn ouders, me niet begrepen. Ik voelde me onzeker en verstilde. Ik trok me steeds meer terug uit het contact met anderen en kreeg het predicaat: verlegen. Nu weet ik dat mijn ogenschijnlijke verlegenheid niets zei over wie ik was, maar alles over mijn houding en gedrag. Over wat ik kende en niet kende, wat ik had geleerd en niet had geleerd, over mijn kwaliteiten en over mijn valkuilen. Dat diep kijken een prachtige kwaliteit is, werd ik me bewust op de avond dat ik mijn diploma van de Beroepsopleiding tot coach kreeg uitgereikt. ‘Haar ogen waren het eerste dat ik zag toen ik haar ontmoette', zei Margje, een van de trainers. ‘Wat kan zij kijken, diep kijken.’ Ik bloosde ervan. Ik voelde me gezien en begrepen en zoveel meer dan dat. Voor het eerst in mijn leven voelde ik in elke vezel van mijn lijf dat ik niet gek of raar was, maar dat ik beschikte over een prachtige kwaliteit. Een gave waarmee ik betekenisvol kan zijn voor anderen, voor de vrouwen die op mijn pad zijn, en voor mezelf. Van deze kracht werd ik me weer even zo bewust toen ik gisteren de foto’s van de fotoshoot met Yvonne Verhulsdonk terugzag. Precies deze kracht, mijn kijkkracht, heeft ze gevangen in een beeld. Wellicht vraag je je af: wat kan ik daarmee? Veel. Het herkennen van oogpatronen kan ook jou jouw leven verrijken. Oogbewegingen geven aan welk zintuiglijk systeem iemand gebruikt om bij zijn of haar intern opgeslagen informatie te komen. Zijn het beelden die iemand gebruik om verschillende delen van de hersenen te activeren? Zijn het geluiden? Of zijn het de gevoelssensaties? Door de beweging(en) die de ander met zijn of haar ogen maakt te herkennen en je woorden op dit zintuiglijk voorkeurssysteem af te stemmen, sluit je aan bij de belevingswereld van de ander en gaat de energie stromen. Let er maar eens op wanneer je met iemand gelijk een klik ervaart en voor je gevoel op één lijn zit. De kans is groot dat jullie de wereld en elkaar vanuit hetzelfde zintuiglijke systeem beleven. De oogbeweging van de ander herkennen, begint met je je bewust worden van je eigen zintuiglijke voorkeur(en). Om je op weg te helpen, heb ik korte beschrijvingen van de meest voorkomende oogpatronen gemaakt, waarmee je je jouw voorkeur kunt onderzoeken. Het olfactorische en gustatoire systeem, respectievelijk het ruiken en het proeven, komen zelden voor als voorkeur en heb ik buiten beschouwing gelaten.
Draai je je ogen hierbij naar links boven dan her-inner je je een beeld, draai je ze naar rechts boven dan vorm je je een (nieuw) beeld.
Draai je je ogen hierbij naar links dan her-inner je je een geluid, draai je je ogen naar rechts dan construeer je een geluid.
Draai je je ogen hierbij naar links onder dan her-inner je je een gevoel, draai je je ogen naar rechts, dan creëer je je een gevoel, zoals dat gebeurt wanneer je in dialoog met jezelf bent. Heb je jouw zintuiglijke voorkeur ontdekt? Let dan in het leven van alle dag eens op het oogpatroon van de ander. Welke bewegingen zie je haar of hem maken en sluit in je woordgebruik daarbij aan. Bijvoorbeeld door wanneer je de ander haar ogen naar boven ziet draaien de vraag te stellen: wat zie je nu? Zou je haar de vraag stellen: wat voel je nu? dan is de kans groot dat ze reageert met: hoe bedoel je, ik voel helemaal niets. En dat klopt. In dat moment is ze verbonden met beelden die haar belevingswereld weergeven en niet of minder met gevoelssensaties. Andere woorden die voor een visueel iemand tot verbeelding spreken en die je kunt gebruiken zijn: helder, schitterend, uitblinken, glansrijk, duidelijkheid, zichtbaar, contrast, zwart-wit, details, lijnen, weerspiegelen, horizon, voorgrond of achtergrond, verbeelding, gezichtspunt, focus, inzicht, plaatje, observeren en uitstraling Woorden die voor een auditief persoon resoneren zijn: geluiden, klinken, vragen, beweren, zogezegd, luiden, ratelen, versnellen, ongehoord, ongevraagd, vertalen, vertragen, stilte, harmonie, rumoerig, vals, luisteren en discussiëren. Woorden waardoor een kinesthetisch iemand zich geraakt voelt, zijn: doen, oppikken, overladen, aantal, vorm, akelig, sfeer, temperatuur, lekker, drukkend warm, wollig, zacht, droog, glad, onderdrukken, aanpakken, pijn, aangrijpen, houvast, irritant, inleven en intensiteit. Onze ogen zijn het meest oprechte deel van ons gezicht. Met de rest van ons gezicht kunnen we gedachten en gevoelens faken, maar met onze ogen niet. Ogen zijn de poorten van onze ziel en geven een doorkijk wat er vanbinnen is of mist wanneer we bereid zijn en in staat om voorbij de buitenkant te kijken. Ik wens je veel verkenningsplezier toe met bijzondere ontmoetingen en verhelderende inzichten! Zonnige groet, Hentje P.S.: Heb je mijn boek? Lees dan hoofdstuk 1 over bewustzijn nog eens door. In het bijzonder de paragraaf: Je gelaagdheid als vrouw, op bladzijde 29. Heb je het boek niet? Vul dan het bestelformulier in en ontvang een exemplaar van 'Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker' binnen 1 - 3 dagen in huis.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurHentje Metz en gastschrijvers Archieven
Oktober 2020
Categorieën |