Ik wil contact, tussen jou en mij, ik wil contact, laten we eerlijk zijn…’
Grijs draaide ik dit nummer. Het liefst op mijn kamer. Zittend op de grond met mijn rug tegen de verwarming en starend naar de handen op de voorkant van het cassettebanddoosje. Zijn vingertoppen die de handen van zijn fans bijna raken. Wat had ik graag gewild dat mijn hand één van de die handen was. Wat had ik graag contact gemaakt. Al was het maar voor één seconde.
Telkens wanneer ik in deze bijzonder tijd over huidhonger lees, reis ik in gedachten terug naar de jaren tachtig. Toen wist ik niet waar contact werkelijk over ging.
Ik was idolaat van zijn hese zuidelijke stem en zijn poëtische teksten. Nu weet ik dat contact een fundamentele levensbehoefte is van ons menszijn. Naast adem, eten, drinken en bescherming en beschutting hebben we sociale contacten nodig om onszelf te bevestigen in ons bestaan. Om ons gehoord, gezien en geliefd te voelen en in het horen, zien en liefhebben aangeraakt te worden. Letterlijk, door huid op huidcontact en in figuurlijke zin door woorden en door aandacht.
Aanraken met het lichaam
De aanraking met het lichaam wordt ook wel fysieke intimiteit genoemd en gaat over een arm om je schouder van een vriendin wanneer je het even moeilijk hebt. Over de knuffel met je ouders, de klap op je rug bij een schaterlach, de high five na een knappe prestatie en een vluchtige aanraking in het voorbij gaan.
Lichamelijke strelingen zijn nodig om gezond te blijven. Het maakt het stofje oxytocine vrij wat ook wel het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid wordt genoemd. Volgens de oermoeder van Systeemtherapie, Virgina Satir, hebben wij mensen zelfs vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht om gelukkig te blijven en twaalf om te groeien. Kom jij aan die scores?
Aanraken met woorden
De aanrakingen met woorden zijn emotionele strelingen voor onze ziel. Ze zijn de basis van erkenning en fungeren als voeding voor onze ziel die ons definieert en haar in leven houdt.
Denk maar eens aan fijn of juist een heftig gesprek. Aan het lezen van een boek. Of het luisteren van een verhaal of gedicht. Niet zelden is er één woord of zin die je raakt, een tijdje met je meereist en je stimuleert om te doen wat je graag wilt doen.
Een zorgvuldig gekozen woord raakt aan, is zuiver en precies. Voel maar eens wat er gebeurt als de ander jou begroet met: ‘Hallo, hoe is het met je?’. En wanneer de ander je verwelkomt met de woorden: ‘Laat me eens echt naar je kijken.’
Voel je het verschil?
Aanraken met aandacht
De aanraking met aandacht gaat verder lichamelijk contact en gesproken woorden. Aanraken met aandacht kent geen fysieke grenzen of taalkundige beperkingen. Liefdevolle aandacht dringt moeiteloos door in de kern van de ziel.
Probeer het maar eens. Adem een keer diep uit en weer in. Breng je aandacht naar binnen. Voel je ademhaling, je gezicht en je bewegingen. Richt nu je energie buiten jezelf, op iemand die je lief en dierbaar is, waar hij of zij in dit moment ook is. Zonder dat je de ander fysiek aanraakt, hebt je contact gemaakt. Eenvoudig weg door in gedachten naar de ander toe te reizen en hem of haar met jouw liefdevolle aandacht nabij te zijn. De kans is groot dat de ander je vandaag, morgen of op een ander moment deze week laat weten dat hij of zij opeens sterk aan je moest denken.
Aanraken met aandacht, aandachtig aanwezig zijn, is de bron van alle contact, van elke ontmoeting.
Dichtbij, op anderhalve meter afstand en zoveel meters meer. En dit is wat ik in de verhalen over huidhonger en de impact van het gebrek aan fysieke aanraking mis. Precies dit. Deze voeding die er gewoon is. Ook in deze bijzondere tijd. Ook nu de beperkende en isolerende maatregelen opnieuw zijn aangescherpt.
Liefde heeft geen lichamelijke aanrakingen nodig om te worden getoond of bevestigd.
Liefde kun je overal en altijd geven. Thuis, op je werk, in het ziekenhuis, in Nederland, Europa en ver daarbuiten. Voor emotionele strelingen zoals vertrouwen te tonen in de ander door hem of haar te versterken en waarderen met woorden van bewondering, respect en dankbaarheid, heb je geen fysieke intimiteit nodig. Evenmin voor de ander in gedachten nabij zijn met alle liefde en licht die je in je hebt.
Emotionele strelingen zijn als een warm briesje op een heerlijke zomermiddag.
Maar in de huidige samenleving, die beheerst wordt door kennis en wetenschap, zijn we het contact met ons vermogen om ons met een zuiver woord of een eenvoudige blik te verbinden met de ander kwijtgeraakt. Nu is chattaal, emoticons en shordjes, onze grootste bekwaamheid in een contact.
Streel de ander met liefdevolle aandacht en met woorden.
Vanuit rust en met zachtheid. Dan is contact voedend en verrijkend. Dan help je je zusters, die door borstkanker gehavend zijn geraakt, helen en tover je een glimlach op de gezichten van je loved ones die thuiszitten en onder huidarrest staan. En dan streel je ook jezelf. Want dan gaat er zoals Frank Boeijen in de jaren tachtig zong: elektriciteit van jou naar de ander en andersom.
Warme groet, Hentje
P.S.: Heb je mijn boek? Lees dan de paragraaf: Je gelaagdheid als vrouw, op bladzijde 29 nog eens door. Heb 'Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker' niet? Ga hier naar de shop: Boek gehavend