by Hentje Metz

Uitchecken en inchecken, het lijkt zo makkelijk…

oktober 6, 2021 | Hentje Metz

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Uitchecken en inchecken, het lijkt zo makkelijk…

Hoeveel aandacht en tijd besteed jij aan dingen die in de toekomst liggen en je nog wilt of moet doen? Of aan anderen mensen, andermans problemen, spullen, aardig gevonden willen en ander soorten afleidingen die buiten jezelf liggen? En hoeveel aandacht en tijd maak je voor jezelf?

In de huidige samenleving die voortdurend vraagt om overal aanwezig te zijn en van alles te moeten, lopen vele vrouwen zichzelf regelmatig voorbij. En niet geheel zonder reden.  Want wanneer je voortdurend met anderen  of andere dingen bezig bent, verlies je het zicht op je eigen behoeften en je grenzen.

Je ervaart jezelf en jouw lichaam steeds minder en merkt niet meer op wat er voor jou is of juist niet is. Vaker dan je denkt, heb je uitgecheckt bij jezelf en ingecheckt bij de ander.

Maar deze beweging is er niet voor niets. Ze is er om je te beschermen. Om je staande staande te houden en door te laten gaan in de alledaagse dag.

Buiten je macht

Wanneer je borstkanker hebt, gebeurt er veel in het lichaam wat buiten je macht ligt. Gevoelens die je niet wilt (pijn, verdriet, woede, onmacht), maar die er wel zijn en het vertrouwen in je lichaam ondermijnen. En gevoelens die groot zijn (angst voor de dood). Te groot om in dat moment aan te kijken en te doorvoelen dat de enige, makkelijke, uitweg uitchecken lijkt.

Veilig toeven

Van binnenuit vertrekken, door het borstgebied via de keel, naar het hoofd waar het veilig toeven is. Waar vrouwen in stilte kunnen nadenken over waar ze hadden moeten zijn, voor wie ze wat nog moeten doen en plannen maken over de volgende behandeling, dieet, vakanties en andere wensen. En dat is helpend, want wanneer je je aandacht voortdurend buiten jezelf richt, voel je de overweldigende gevoelens binnenin niet meer en kun je doorgaan. Maar ergens ook niet. Want wanneer je de verbinding met jezelf verbreekt, voel je niet meer wat jij nodig hebt en ga je over je eigen grenzen heen. Met als gevolg dat je keer op keer en telkens weer opnieuw aan het einde van de dag, wanneer je doodmoe op de bank ligt, erachter komt dat je te ver over je grenzen bent gegaan.

Over je grenzen

Merk jij ook regelmatig laat op dat je over je grenzen bent gegaan? Check dan dagelijks bij jezelf in om te voelen wat jij nodig hebt. Eenvoudig weg door jezelf de vraag te stellen: wat voel ik, wat speelt er zich in mijn lichaam af? Een snelle ademhaling, een trilling in mijn arm, een zwaar gevoel in mijn been, et cetera? Je hoeft je niet af te vragen waarom dit zo is. Merk het enkel op. Na deze korte check-in kun je voor jezelf nagaan waar jij behoefte aan hebt: iets te drinken of te eten, een moment zitten en zijn of juist doorgaan met dat waar je mee bezig was? 'Make a change' en geef jezelf elke dag jouw incheck-moment!

Betere energiebalans

Door een aantal keren per dag een check-in te doen, creëer je een betere energiebalans gedurende jouw dag, hoef je steeds minder vaak uit te checken en geniet je meer van binnenuit. Doe dit bij voorkeur op vaste momenten, zodat het een ritueel wordt dat je dagelijks doet. Bijvoorbeeld bij het wakker worden, voordat je gaat lunchen en wanneer je onderweg bent van werk naar huis.

Ik wens je fijne momenten toe met jezelf!

Hartegroet, Hentje

P.S.: Heb je het boek 'Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker'? Lees dan pagina 9 tot en met 106 van hoofdstuk 4 over je eerste reactie op pijn gewaarworden nog eens door. Heb je het boek niet? Met liefde stuur ik een exemplaar naar je op. Je bestelt hier een exemplaar.

Boek voor vrouwen met borstkanker of die dat hebben gehad gehavend
Over de auteur, Hentje Metz

Vrouwencoach ǀ Auteur van het boek ‘Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker’ ǀ Jaarprogramma voor vrouwen ★Volg het ritme van de seizoenen en leer je potentieel vol leven.

Volg me op social media

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. ‘Vaker dan je denkt, heb je uitgecheckt bij jezelf en ingecheckt bij de ander…’ Zo herkenbaar! Dank lieve Hentje, voor dit inzicht en je ‘tip voor de dag’. Check-in, simpel, maar effectief merk ik… Liefs!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}