by Hentje Metz

Alles wat groeit heeft ruimte nodig

april 8, 2022 | Hentje Metz

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Alles wat groeit heeft ruimte nodig

Herken je dit? Thuiskomen van vakantie en na een paar uur het sprankelende gevoel compleet kwijt zijn? Een groot deel van mijn leven heb ik dit gekend. Of ik nu een aantal dagen was weggeweest, een lange wandeling had gemaakt of een verrijkend gesprek had gehad met één van mijn zusters. Keer op keer verdween de sprankelende energie weer als sneeuw voor de zon. En ik kon er niet de vinger op leggen...
Tot ik mezelf een weekend onderdompelde in stilte. Tot ik op een herfstachtige vrijdag in 2015 met de auto door de poort van de Sint-Willibrord Abdy reed en er een sluier van rust over me heen gleed.

Ik stapte uit en merkte in elke vezel van mijn lijf dat ik onbewust vertraagde. 

Ik duwde mezelf niet met rasse schreden naar voren zoals anders en ik hield me ook niet in. Ik liep ‘gewoon’ naar de ingang. Alsof ik het midden had gevonden en volledig in balans was. Het hele weekend heeft dit gevoel me niet meer losgelaten. Sterker, het kreeg gaandeweg het weekend steeds meer gronding.

Vol goede moed reed ik die zondag terug naar huis. 

Ik was vastbesloten om het nu anders te doen. Ik voelde me zo geworteld en zo thuis in mezelf, dat ik ervan overtuigd was dat ik dit heerlijke gevoel niet meer zou loslaten. De werkelijkheid ontvouwde zich anders. Want toen thuis de auto uitstapte, sloeg de hektiek van alle dag weer als een ruwe mantel om me heen.

Ik voelde me verdrietig en werd me pijnlijk bewust dat dit is waar het overgaat. Dat het niet de dagen in perfecte stilte zijn die het verschil maken, maar hoe ik stilte leef op alle andere dagen buiten de veilige muren van de Abdy. Hoe houd ik dan geluiden op afstand in een wereld die schreeuwt om dynamiek en beweging? Wat vraagt het dan om dan mijn mobiel uit te zetten en me-momenten te creëren?

Ruimte is de sleutel

Met vallen en net wat vaker opstaan, ben ik me bewust geworden dat ruimte hierin de sleutel is. Ruimte die ik creëer door mezelf naar buiten te brengen voor een wandeling in de natuur, mijn werkplek en huis op te ruimen, met aandacht te eten aan tafel in plaats van in de auto achter het stuur. En ruimte die ik mezelf in geef door barrières en muren die me op energetisch niveau belemmeren en beperken op te lossen.

 
Alles wat groeit heeft ruimte nodig.

Niet alleen korenbloemen en klaprozen hebben ruimte nodig om te groeien. Ook ontspanning, levensvreugde, inspiratie, zingeving en heling heeft ruimte nodig. Heel worden als je borstkanker hebt of hebt gehad, is geen project, maar een proces. Een transformatieproces waarbij je door verschillende lagen van jezelf heen gaat en onopgeloste emoties en verlangens in je hart ontmoet die wachten om weer vrij te kunnen vloeien.  
 

Ruimte geeft je de mogelijkheid om je bewust te worden en present te zijn in elk gebied van je leven. 

Om telkens weer opnieuw te ontwaken en waar te nemen wat er vanbinnen speelt. Om jezelf te bevrijden van polariteiten, conditioneringen en beperkende gedachten, gevoelens en emoties. Om mogelijkheden te verkennen en keuzes te maken die je helpen jezelf te koesteren en zorgzaam te zijn voor jezelf.  
 
Wil je meer ruimte creëren in jouw leven? Stel jezelf dan iedere ochtend wanneer je wakker wordt de vraag: ‘Wat vergt het om ruimte te creëren vandaag?’ en laat deze vraag de rest van de dag met je meereizen. Ga het antwoord niet bedenken. Antwoorden zetten vast, vragen geven ruimte.
 
Natuurlijk kan ik jou vijf, zeven en wanneer ik mijn best doe misschien wel tien tips geven om me-momenten voor jezelf in te plannen, maar dan geef ik je meer van hetzelfde en stuur ik je op herhaling. En dat is niet wat ik wil en al helemaal niet de oplossing. De oplossing zit hem niet in de actie. De oplossing zit hem in bewustzijn. Bewust zijn van wat je denkt, voelt, kiest en onbewust creëert ten aanzien van me-momenten voor jezelf. En ruimte is hiertoe de sleutel.

Ik wens je mooie bewust-word-momenten toe!

Hartegroet, Hentje

Retreats

P.S.: Om ruimte te faciliteren zodat jij de vrouw die je al bent kan ontdekken, herkennen en leven, werk ik met intensives en exclusieve retreats. Hierdoor ben je gedurende jouw proces zeker van me-momenten voor jezelf en kun je je vanuit zachte kracht verbinden met jouw innerlijke stem, en de change maken waar je naar verlangt. Bekijk deze website voor meer informatie: retraitesindeachterhoek.nl

Over de auteur, Hentje Metz

Vrouwencoach ǀ Auteur van het boek ‘Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker’ ǀ Jaarprogramma voor vrouwen ★Volg het ritme van de seizoenen en leer je potentieel vol leven.

Volg me op social media

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}