by Hentje Metz

Zelfhulpboeken, werken ze of werken ze niet?

april 9, 2022 | Hentje Metz

 • Home
 • -
 • Blog
 • -
 • Zelfhulpboeken, werken ze of werken ze niet?


‘Wat vind jij van zelfhulpboeken?’ vraagt ze.
Ik kijk haar aan en nog voordat ik kan vragen wat ze precies bedoelt met de vraag vult ze zichzelf aan.
‘Werken ze écht? Ik heb het gevoel dat ik er geen steek verder mee kom. Ja eventjes, maar dan is het weer hetzelfde als altijd.’

‘Mooie vraag’, zeg ik haar. ‘En je vraag laat zich niet eenduidig beantwoorden met een ‘ja’, of een ‘nee’. Het antwoord hangt af van wat je met een zelfhulpboek wilt bereiken. Wil je je kennis en kunde vergroten? Of hoop je in het lezen de sleutels van de kunst van het leven te vinden?'

Beide verlangens gaan over verandering, over jezelf verrijken en je ziel voeden. En er is verschil. Kennis en kunde vergroten gaat over innerlijk groeien en de kunst van het leven verstaan gaat over innerlijk helen. En dat, precies dat, maakt het verschil tussen het antwoord: ‘ja, zelfhulpboeken werken’ en ‘nee, zelfhulpboeken werken’ niet. Om innerlijk te helen is iets anders nodig dan om innerlijk te groeien.
 
Om je innerlijke wond te helen is getuigenis nodig. Ogen die kijken. Ogen die jou zien en die jou spiegelen wie je bent en wat je doet. Maar ook ogen die zich laten zien en die zich durven laten bekijken. Onverbloemd en onverhuld, zonder iets van jezelf achter te houden of weg te doen.

Denk maar eens aan het effect wanneer je één van je zusters deelt in jouw besluit om elke week een me-moment voor jezelf te creëren. De kans is klein dat je gaat sjoemelen met jouw intentie en alles bij het oude laat. Eenvoudig weg omdat je zuster weet heeft van het bestaan jouw verlangen naar meer ruimte voor jezelf.
 
Getuigenis tref je niet aan in een boek. In een boek tref je woorden aan. Woorden van een ander die, als het boek je raakt, resoneren en herkenning en erkenning in je wakker roepen. Getuigenis, ogen die kijken en die je zien, vind je niet in een boek. Daar is niets mis mee, maar wanneer je op zoek bent naar heling van je innerlijke wond, kan dat wel een teleurstelling zijn. Je voelt je niet of niet afdoende geholpen en gevoed. Dit zegt niets over het boek, maar alles over jou. Over jouw behoefte, jouw verlangen naar heelheid.
 
Heel worden is een proces dat alleen maar gefaseerd kan plaatsvinden. Stap voor stap, in jouw tempo en op jouw wijze. In dit proces doorloop je, net als elke andere vrouw die borstkanker op haar levenspad ontmoet, een aantal fasen, waarvan herkennen, erkennen en bekennen het meest essentieel zijn.

Herkennen


Herkennen geeft inzicht. Inzicht in wie je bent en dat je niet de enige bent. Dat er andere vrouwen zijn die dit ook kennen of dat ook zo doen. Je ziet jezelf gespiegeld in de ogen van de ander en dit geeft ruimte.  

Erkennen


Erkennen nodigt uit om mededogen met jezelf te hebben. Om met milde ogen te kijken naar jezelf en te te onderkennen: zo ken ik dit, zo doe ik dat. Om jezelf te bevestigen dat je bent wie je bent en dat er niets mis is met jou. Dat je dit zo hebt geleerd en/of hebt moeten doen om hier nog zo gezond te kunnen zitten.

Bekennen


Bekennen vraagt om getuigenis. Om jezelf te brengen in de ogen van de ander met alles dat er is. Met je kracht én met je kwetsbaarheid. Om uit te komen voor je gevoelens en te benoemen: dit is er voor mij, of je dat nu leuk vindt of niet. Deze fase laten vrouwen dikwijls links liggen, waardoor ze rondjes blijven rijden op hun eigen rotonde en zichzelf telkens op herhaling zien gaan. Met het hoofd weten ze precies wat ze moeten doen, maar met het hart leven ze niet het leven dat ze zouden willen leven.
 
Zelfhulpboeken, webinars en online coaching zijn stuk voor stuk fijne hulpbronnen om jezelf te verrijken en te voeden. Ze geven je houvast om op een andere manier naar jezelf, je lichaam en het leven te kijken. Ze helpen je groeien en je innerlijke wijsheid op te diepen, waardoor je je beter over jezelf voelt. Maar om weer heel de vrouw te zijn die je bent en vanuit je hart het leven te leiden dat je wilt leven, is getuigenis nodig. Ogen die elkaar ontmoeten, écht ontmoeten.  

Doe wat in dit moment juist is voor jou. Of dit nu het lezen van een zelfhulpboek, het volgen van een onlinetraining of een persoonlijke ontmoeting met mij of een andere leermeester is. Volg jouw hart, want die klopt en weet de weg!
 
Hartegroet, Hentje

P.S.: Zoek je houvast om de betekenisvolle ervaring van borstkanker en jezelf beter te begrijpen? Gan dan naar de shop en ontvang een exemplaar van 'Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker' binnen 1 - 3 dagen in een geschenkverpakking in huis.

Voel je een verlangen om het patroon van rondjes rijden op je eigen rotonde te doorbreken? Laat dan een bericht achter, zodat we samen in een vrijblijvend gesprek kunnen onderzoeken wat je nodig hebt om de afslag te nemen en van harte het leven te leven dat je wilt leven. 

Boek voor vrouwen met borstkanker of die dat hebben gehad gehavend
Over de auteur, Hentje Metz

Vrouwencoach ǀ Auteur van het boek ‘Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker’ ǀ Jaarprogramma voor vrouwen ★Volg het ritme van de seizoenen en leer je potentieel vol leven.

Volg me op social media

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Mooi geschreven, lieve Hentje! Zo had ik het nog niet bekeken. In de toekomst ga ik voor ik een zelfhulpboek overweeg te kopen mezelf eerst de vraag stellen: “Waar wil je het voor gebruiken?”
  Om alleen kennis te vergaren…. dan zal ik het zeker aanschaffen. Om verder te helen wellicht ook aanschaffen en hulp bij jou of een andere leermeester vragen. Dank voor het delen van je blog. Liefs

  1. Wat een mooie bewustwording lieve Simone. En niet alleen dat: prachtig hoe je deze transformeert naar een leerdoel!
   Ik laat jouw fijne woorden met mij meereizen en wens je een mooie dag toe!
   Hartegroet, Hentje

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}